Plata cu card sau ramburs?

Aș vrea să deschid un subiect foarte delicat în ceea ce privește comerțul online, și anume, efectuarea plății pentru comenzile efectuate.

Aș vrea să privim lucrurile atât din perspectiva vânzătorului cât și din cea a cumpărătorului.

Un posesor de magazin online trebuie să ofere clienților posibilitatea de a plăti produsele comandate în moduri cât mai variate. Astfel, dacă am pune un vânzător să aleagă între plata ramburs și plata cu cardul, cu siguranță ar alege-o pe cea de-a doua. Și nu fiindcă este cea mai ieftină metodă pentru el – trebuie plătite comisioane către banca ce oferă suportul de billing – ci pentru că oferă siguranța banilor încasați pe tranzacția făcută.

Un cumpărator – și aici ader și eu – va alege plata ramburs pentru ca el va voi să vadă produsul, să aibă siguranța faptului că produsul comandat este și cel livrat. Însă același cumpărător, adept al plății ramburs, va alege plata cu cardul atunci când va trebui să facă un cadou.

Tendința actuală este de eliminare a plății în numerar, mai pe românește, se dorește eliminarea banilor din circuitul comercial. Astfel, magazinele online oferă discount-uri pentru plata cu cardul sau prin Paypal tocmai pentru a scoate banii din circuit. Băncile, dar și statul de asemenea, doresc ca vânzările să fie efectuate prin plata cu cardul pentru a elimina elementele de fraudă financiară.

În 2015, de Black Friday, a existat o încercare timidă de avantajare la livrare din partea marilor magazine online a celor care plătesc cu cardul. Lucru normal, am putea gândi. Magazinul și-a încasat banii, are garanția că cel care a efectuat comanda își va ridica produsul. Altfel, există informații pe piață, care confirmă un procent de 5%-8% retururi pentru comenzile efectuate și neridicate, cheltuielile specifice cu livrarea și depozitarea la curieri fiind suportate de către vânzători.

Previzionând, putem afirma că în următorii 5 ani, magazinele online vor avea oferte exclusive celor care plătesc cu cardul și, mergând mai departe în timp, putem afirma că peste ceva vreme, plata ramburs va dispărea.